Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta AK Parti Grup Toplantısında yaptığı “belediyelerdeki kayyum yeniden istisna hale gelecek” açıklaması kayyum uygulamalarının geri çekilebileceği şeklinde yorumlanıyor. Peki, 2016 yılından itibaren başlayan kayyum uygulamaları ne şekilde gerçekleşti?
Kayyum uygulamaları, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan 674 sayılı KHK ile başladı.
2016 yılından itibaren BDP’nin 2014 yerel seçimlerinde kazandığı 102 belediyeden 95’ine kayyum atandı. 2019’a kadar kayyum atanan belediyeler arasında Van, Mardin, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Hakkari, Bitlis, Tunceli, Siirt ve Ağrı yer aldı.
HDP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde kazandığı 65 belediyeden 48’ine kayyum atandı. Kayyum atanan il belediyeleri Diyarbakır Büyükşehir, Mardin Büyükşehir, Van Büyükşehir, Batman, Hakkari, Iğdır, Siirt ve Kars oldu.
31 Mart yerel seçimlerden bu yana 13 belediyeye kayyum atandı.
31 Mart 2024 yerel seçimlerinde DEM Parti, toplam 78 belediye kazandı. Şu ana kadar 10 DEM Partili belediyeye kayyum atandı. Kayyum atanan belediyeler; Mardin, Van, Hakkari, Batman, Tunceli, Siirt, Halfeti, Bahçesaray, Akdeniz ve Kağızman oldu. CHP’li Esenyurt, Ovacık ve Şişli belediyelerine de kayyum atandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta AK Parti Grup Toplantısında yaptığı “belediyelerdeki kayyum yeniden istisna hale gelecek” açıklaması kayyum uygulamalarının geri çekilebileceği şeklinde yorumlanıyor.