Siirt Üniversitesi Kezer Yerleşkesi’nde bulunan Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğünde bal hasadı gerçekleştirildi.
Coğrafi işaretlerin korunması hakkındaki kanun hükmündeki kararnamenin 12. maddesi gereğince 27.07.2003 tarihinden geçerli olmak üzere tescil edilen, Türkiye’nin ilk coğrafi işaret alan balı olan Pervari balının araştırılması, geliştirilmesi, kontrollü üretim ve veriminin arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında bu yıl Pervari ilçesi Çobanören Köyü yaylasında kurulan ar-ge arıcılığı, Üniversitemizin Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirildi.
Pervari Balı ülkemizde şifa kaynağı olarak görülen ve aranan birkaç baldan birisidir. Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda 1860 yıllara ait Osmanlı Devleti salnamelerinde ‘En kıymetli balın Siirt tarafından Diyarbakır’a gelen bal.’ olduğuna dair kayıtların tutulduğu görülmekte olup, Pervari Balı’nın Osmanlı Sarayın’da da tüketildiği belirlenmiştir. Lezzeti, şifası ve kalitesiyle aranan bir bal olan Pervari Balı ile ilgili araştırmalar, Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından devam ettirilmekte olup döner sermaye işletmelerimiz aracılığıyla satışı yapılmaktadır. Hasat etkinliğine Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tekin Şahin, Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özgül GÜülaydın, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ali Gülaydın ile Öğr. Gör. Erkan Sırma ve merkez personeli Musa Polat katıldılar.