Siirt’te Kuralsızlık Yayaları Öldürüyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

[ÖZEL HABER]

Trafik kurallarına uymamak, yayalara öncelik tanımamak trafik kazalarını ve ölümleri beraberinde getiriyor. Dün Siirt’te motosikletin çarptığı kadının hayatını kaybetmesinin ardından yaya ölümleri yeniden gündeme geldi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Yol Güvenliği Raporu’nda trafik kazalarında ölüm oranının en yüksek olduğu bölgeler arasında Türkiye’de yer alıyor. 5 ana risk faktörü ise hız, alkollü sürüş, kask kullanmamak, emniyet kemeri takmamak, çocuk koltuğu bulundurmamak…

Ülke genelinde kaza sayıları günden güne azalsa da Siirt’te sürücüler yaya önceliği kuralını uygulamakta direniyor. Daha önce de Ne Haber Ajansının defalarca gündeme getirdiği yayalara öncelik tanınmaması kazaları beraberinde getiriyor haberlerimizin ardından dün akşam saatlerinde yine karşıdan karşıya geçmeye çalışan 37 yaşındaki İlknur Sevcan Özçelik motosiklet çarpması sonucu hayatını kaybetti. Kaza sonrası akıllara yeniden “yaya önceliği nerede?” sorusu geldi.

Siirt'te Kuralsızlık Yayaları Öldürüyor!

 Trafik Önlemleri Hayat Kurtarıyor!

Trafik kazaları dünyada ölüm nedenleri arasında 8’inci sırada. Kazada ölenlerin büyük çoğunluğunu 15-29 yaş arası gençler oluşturuyor. Acil önlem alınmazsa bu gidişle 2030’da trafik kazaları ölüm nedenleri arasında 5’inci sıraya yükselmesi bekleniyor. Bazı ülkeler aldıkları önlemlerle trafik kazalarında yaralanan vatandaşlarının sayısını azaltmayı başarıyor. 2010’da dünya çapında hükümetler sürüş güvenliğinin sağlanması için ortak bir plan üzerinde anlaştı.

Dünya genelinde yollarda her yıl ortalama 1 milyon 240 bin kişi trafik kazalarında ölüyor. 2007’den bu yana kaza sayısında fazla değişim olmadıysa da trafiğe çıkan araç sayısına göre oranlandığında son 6 yıl içinde trafik kazalarının yüzde 15 arttığı görülmekte. İstatistiklerin gösterdiği en ilginç sonuçlardan biri ise kazada ölenlerin yarısını yayalar (%22) ,bisiklet (%5) ve motosiklet sürücülerinin (%23) oluşturması. Trafik kazasına neden olan 5 temel faktör kask kullanmamak, emniyet kemeri takmamak, alkollü sürüş, aşırı hız ve çocuk koltuğu kullanmamak. Bu 5 ana faktörün etkisizleştirilmesi için gerekli olan ise bu konudaki kurallara uyulmasını sağlayacak yasaları çıkarmak ve bu yasaların uygulanmasını denetleyebilecek kadrolara sahip olmak.

Türkiye’de Durum Ne?

Dünya Sağlık Örgütüne ait raporda Türkiye’ye, trafik yasalarının uygulanması konusunda 10 üzerinden 8 veriliyor. Çocuk koltuğu kullanımında ise notumuz 5. Türkiye’deki trafik kazalarında ölenlerde ilk üç sırada yüzde 35’le otomobil yolcuları, yüzde 24’le otomobil sürücüleri, yüzde 18’le yayalar, yüzde 8’le motosikletliler geliyor.

Trafikte Yaya Önceliği Ölüm Sayılarını Azalttı

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği 26 Ekim 2018’den sonra kaza yerinde yaşanan ölümlerde yüzde 35,5’lik düşüş sağlandı.

İçişleri Bakanlığı, trafikte yaya önceliği düzenlemesiyle birlikte trafik kazalarına bağlı yaya ölümlerindeki düşüşün devam ettiğini bildirdi.

Değişikliğin ardından toplumda yaya öncelikli trafik bilincini oluşturmaya yönelik sürücü ve yayaları kapsayacak şekilde, İçişleri Bakanlığınca 81 ilde eş zamanlı “Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın” sloganıyla yaya güvenliğine yönelik kampanya başlatıldı.

Siirt’te Valiye Bile Öncelik Verilmemişti

Siirt’te de defalarca duyurulan yaya önceliği uygulamasını duyurmak için yaya geçidine giden dönemin valisine bile sürücülerin yol vermediği gözlemlenmişti. İstatistiklere göre Siirt’te sürücülerin yayalara öncelik vermediği, bu durumun ise trafik kazalarını beraberinde getirdiği görülüyor.

Siirt'te Kuralsızlık Yayaları Öldürüyor!
1
mutlu
Mutlu
4
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
Siirt’te Kuralsızlık Yayaları Öldürüyor!
Haber bültenimize abone olun ve tüm haberlerden anında haberdar olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!