Mehmet Cihat Benek

SEÇİM ANALİZİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kıymetli okurlar; 31 Mart yerel seçimlerinin muhalefetin oylarını artıracağı ve iktidarın biraz oy kaybedeceği şekilde sonuçlanacağı bekleniyordu ama CHP’nin birinci parti olacağı, Bursa, Afyonkarahisar ve daha başka pek çok belediyenin muhalefet tarafından kazanılacağı pek beklenmiyordu.

Seçim sonuçları iktidar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir şok etkisi yarattı. Erdoğan’ın her ne kadar da artık gelenek haline gelmiş balkon konuşmasını yaptığı görülse de bu defa balkona eşi Emine hanım dışında kimseyi çıkarmamasının arkasında etrafındaki herkese seçim sonuçları için kızdığı, azarladığı ve tabiri caizse o gece yanından kovduğu anlaşılıyor.

Seçim öncesinde bu seçimin Yeniden Refah Partisinin yıldızının parlayacağını öngörmüş bunu yazmıştım nitekim böyle de oldu. Yeniden Refah Partisi 3. parti olarak seçimi tamamladı. Bu durum Fatih Erbakan’ı kesinlikle önemli bir aktör haline getirmiştir. Nitekim ben, günün sonunda Ak Parti dağıldığında Yeniden Refah Partisinin bir miktar daha güçleneceğini düşünüyorum.

Kıymetli okurlar, bu seçimin analizini yaparken iki hususa daha değinmek istiyorum. Birincisi İyi Parti konusudur, öyle ki bu konuda İyi Parti’nin tek başına seçime girme kararını açıkladığında bu durumunun Meral Akşener’in bu strateji ile kamikaze yaptığını kendisinin ve İyi Parti’nin siyaseten silinmesi ile sonuçlanacağını belirtmiştim nitekim partideki istifalar ve gelinen süreç bunu göstermektedir.

Bir diğer hususta şudur, seçimden önceki son yazımda Erdoğan’ın seçim sonrasında MHP ile yolları ayıracağını yazmıştım ve yaşanan gelişmeler buna doğru veriliyor.

Özetle; Fatih Erbakan, seçim öncesi Erdoğan’dan istediği bir kaç belediyi vermediğine Ak partiyi pişman ettirmiş ve yeni bir siyasi aktör olmuştur.

İmamoğlu İstanbul’u 3.kez kazanmış ve kendi adına ve cumhurbaşkanlığı hesabına dair her şey yolunda gitmektedir.

İyi parti, Zafer partisi ve MHP gibi kökten milliyetçi partiler siyaseten bitmiştir, varlık iddiaları ve göstermelik tabelaları işe yaramayacaktır. Erdoğan MHP’den kurtulmaya net bir şekilde karar vermiş ancak MHP bir siyasi partiden ibaret olmadığı için bunun yansımaları bürokraside istihbaratta farklı yaşanacaktır.

Bütün seçimlerin demokrasiye ve hukukun her kesim için üstünlüğüne dair inancı perçinlemesi ümidiyle…

SEÇİM ANALİZİ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

NE Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!